Prijswinnaars NZBT-keuring uit alle hoeken van het land

Prijswinnaars NZBT-keuring uit alle hoeken van het land

Naaldwijk – Op donderdagavond 8 september vond voor de vijfde maal het Zomerbloemen img_3798-1Event plaats; dit jaar gesponsord door Stimuflori. Bij de organisatie van dit evenement zijn naast de Nationale Zomerbloemententoonstelling ook vertegenwoordigers van PurE seasonal flowers,  LTO Glaskracht, VGB, VBW en FloraHolland betrokken. Deze ‘Meet & Greet’ voor iedereen uit het vak, is bedoeld om de communicatie en samenwerking in de afzetketen van zomerbloemen te verbeteren. Tijdens deze avond stond naast de prijsuitreiking van de diverse awards, ook de prijsuitreiking van 5 groothandelsprijzen en 14 productprijzen van de NZBT-keuring centraal.

Rob Veenman (WOS) presenteerde het geheel en tijdens de uitreiking van de VGB- en VWB Mijn Bloemist Award stond hij met leden van de jury stil bij de uitslag. Een van die vragen, die bij de bepaling van de winnaars een rol speelde, ging over de manier waarop een bepaald zomerbloemenproduct zich van de rest onderscheidt en waarom dit belangrijk is. Een andere vraag was wat een teler als winnaar van de Meesterteler Award met deze erkenning kan doen. André Westendorp, Meesterteler 2016 ging daar tijdens een interview uitgebreid op in en stelde, dat de titel publicitair goed inzetbaar is. De prijsuitreiking vond verdeeld over drie groepen gedurende de avond plaats.

Winnaar VGB Award

Naast de jaarlijkse NZBT-keuring vond voor het tweede maal een handelskeuring van zomerbloemen plaats door juryleden vanuit de VGB (Vereniging Groothandel Bloemisterijproducten. Voor het meest onderscheidende product in de tentoonstelling: Bouvardia ‘Royal Sweet Rosa’ ontving Vreeken Sierteelt uit Rijssenhout uit handen van Cock van den Hoek van Flamingo Flowers de VGB Award. Genomineerd waren ook: Calamagrostis brachytricha van Jaap Fokker uit Kudelstaart, die de tweede pijs won en Trachelium caeruleum ‘Briba Green’ van Briba Green uit Maasdijk, die als derde eindigde.

Winnaar VBW Mijn Bloemist Award

Nieuw dit jaar was de uitreiking van de Mijn Bloemist Award van de VBW (Vereniging Bloemisten Winkeliers) eveneens voor het meest onderscheidende product van de tentoonstelling. Deze Award is uitgereikt door Jack van den Ende van de VBW aan Mts. Bos-de Vries uit Nieuw-Vennep voor Eryngium planum pandanifolium ‘Physic Purple’. De tweede prijs was voor Kwekerij Vicini uit Nootdorp met Hydrangea ‘Mariama’. De derde prijs was voor V.O.F. Kwekerij Stadsland uit Waardenburg met Celosia ‘Sunrise’.

Uitslag NZBT-keuring en uitreiking Meesterteler Award

Dit jaar zijn er 444  inzendingen van 170 aanvoerders in de tentoonstelling verwerkt (recordaantal van 461 in 2015). De kwaliteit van de ingezonden producten was weer heel hoog. De winnende producten kwamen uit het hele land; dit bevestigt nog meer het nationale karakter van de keuring en de tentoonstelling.

De Meesterteler Award, bedoeld voor het kwalitatief beste product uit de tentoonstelling is in de wacht gesleept door Kwekerij Jos Otte uit Kapelle voor zijn Hydrangea macrophylla ‘Mammoet’ met een zeer hoge score van 9,75. Jan de Boer van Barendsen Flowers uit Aalsmeer reikte deze prijs uit.

Voor de tweede keer op rij hebben een groep groothandelaren hun naam aan een keuringsprijs verbonden, de eerste prijs van een productgroep uit de keuring. Dit jaar waren vijf van de 19 uitgereikte productprijzen gesponsord.

  • De 1e prijs voor Hydrangea is gesponsord door FleuraMetz. Deze prijs is uitgereikt aan Kwekerij Jos Otte (zie ook Meesterteler Award) met de hoogste score voor zijn Hydrangea macrophylla ‘Mammoet’.
  • De 1e prijs voor Overige snijbloemen gesponsord door W.K.Heyl jr. viel ten deel aan H. van Rumpt uit Gameren met Euphorbia fulgens ‘Yellow River’.
  • De 1e prijs voor Lisianthus gesponsord door P. van Dam en Zn Bloemenexport en -groothandel is gewonnen door Floralis uit Honselersdijk met Lisianthus gevuldbloemig ‘Rosita Green’.
  • B & G de Mooij BV sponsorde de 1e prijs voor Celosia die is uitgereikt aan Kwekerij Stadsland uit Waardenburg met Celosia ‘Sunrise’.
  • De 1e prijs voor Delphinium is gesponsord door Hamifleurs en gewonnen door Delphinium Kwekerij van den Nouland uit Noordwijkerhout Delphinium Elatum Grp dubbelbloemig ‘Gossamer’.