Keuring

Uitslag NZBT-keuring 2019

Uitslag NZBT-keuring en uitreiking Meesterteler Award 2019 is onderaan deze pagina te vinden onder de groene knop bij 2019.

 

Groothandelsprijzen

Een aantal van de prijzen van de NZBT-keuring zijn gesponsord. In 2019 zijn de groothandelsprijzen gesponsord door:

1e prijs voor Hydrangea – FleuraMetz

1e prijs voor Grassen – W.K. Heyl jr.

1e prijs voor Bessen, zaaddozen & heesters – My Blush

1e prijs voor Antirrhinum- P. van Dam en Zn Bloemenexport en – groothandel

1e prijs voor Delphinium – Hamifleurs

1e prijs voor Overige snijbloemen – Summerflowers.nl

1e prijs Lisianthus – Florensis Cut Flowers B.V.

Meesterteler Award – Barendsen Flowers Aalsmeer

 

Awards

Meesterteler Award

Sinds de 30e editie is voor het kwalitatief beste product uit de tentoonstelling de Meesterteler Award voor professionele telers, in het leven geroepen. Deze Award is gesponsord door Barendsen Flowers Aalsmeer. Meesterteler 2019 is Lugt Lisianthus uit Honselersdijk met hun Lisianthus russelianum gevuldbloemig ‘Alissa White’en een score van 9,68!

 

Stimuflori Innovation Award

Vanaf dit jaar is er ook de Stimuflori Innovation Award. Deze award is voor het meest innoverende product uit de tentoonstelling, gezien vanuit marktperspectief. Een jury samengesteld, o.l.v. Hermen de Graaf van Stimuflori, bestaande uit handelaren en bloemisten bepaalde, tijdens de 34e NZBT-keuring de winnaar. Bestuurslid Winfried Versluis van Stimuflori reikte deze nieuwe award uit aan Kolster B.V. uit Boskoop voor hun Eryngium yuccifolium ‘Magical Green Globe’ !

 

Online registratie producten NZBT-keuring

Deelnemers aan de NZBT-keuring, de keuring van zomerbloemen kunnen zelf hun producten voor de keuring  aanmelden. Dit is mogelijk via het digitale keuringsplatform: keuring.nzbt.nl. Dit platform is slechts enkele weken per jaar in de lucht.

Op het platform kunnen deelnemers met een wachtwoord inloggen en hun producten registreren. Registreren kan tot een halve dag voor de daadwerkelijke inname van de producten op de veiling.

Deelnemers van vorige jaren ontvangen twee weken voor deze keuring een e-mail met link om zich aan te melden.

Nieuwe deelnemers kunnen zich registeren en daarna de te keuren producten aanmelden via keuring.nzbt.nl. 

 

Wat kunt u verwachten?

De registratie van de producten op dit digitale platform vindt plaats vanaf 2 weken voor de tentoonstelling. Op het platform kunnen deelnemers hun producten registreren. Aanmelden kan tot een zeer korte periode voor de daadwerkelijke inname van de producten op de veiling. Deelnemers van de vorige editie van de NZBT-keuring krijgen via e-mail de link naar dit platform toegestuurd krijgen.  Heeft u vragen stuur dan een e-mail naar keuring@nzbt.nl

Voor algemene informatie over de keuring kunt u contact opnemen met Gerrit Spruijt: 06-57309376.

Inzendingen

De  inzendingen zijn per productgroep ingedeeld en in arrangementen in de tentoonstelling verwerkt. Het komt regelmatig voor, dat er per arrangement meerdere inzendingen zijn gebruikt. Belangrijke criteria voor de keuring zijn gelijke lengte van de stelen, gelijkheid van de bloemen en een juiste rijpheid. Zo moet, tijdens de keuring, bij enkelbloemige soorten de bloem gesprongen zijn, terwijl bij meerbloemige soorten minimaal een derde van het aantal aanwezige bloemen volledig in bloei moet zijn.

De inzending die per prijscategorie de hoogste score behaalt, beloont de organisatie met een eerste prijs. Als de winnaars bekend zijn, plaatst de organisatie in de tentoonstelling kaarten, met daarop de uitslag per inzending. De namen van de telers zijn hier dan weer zichtbaar.

 

Keuring

De inzendingen voor de NZBT-keuring vormen de basis van de tentoonstelling. De keuring is bedoeld om de kwaliteit van de tentoongestelde producten te waarborgen en daarmee de competitie tussen de telers te stimuleren. Een twintigtal keurmeesters, afkomstig uit de teelt, de veredeling, onderzoek en de afzet, voeren een blinde keuring uit.

Aan de hand van eerdere keuringen benadert de organisatie telers van zomerbloemen van wie de producten op het moment van de tentoonstelling beschikbaar zijn. Vervolgens vindt registratie, van zowel de deelnemende telers, als hun producten plaats. Tot dit jaar vond registratie van de te keuren producten veelal via de telefoon of e-mail plaats. Vanaf 2018 kunnen deelnemers digitaal hun producten registreren.

Basis

Uitslagen