Keuring

Uitslag NZBT-keuring 2018

Uitslag NZBT-keuring en uitreiking Meesterteler Award 2018

In 2018 waren er 379  inzendingen van 102 aanvoerders in de tentoonstelling verwerkt (record was 461 in 2015). De kwaliteit van de ingezonden producten was zeer hoog.

De Meesterteler Award, bedoeld voor het kwalitatief beste product uit de tentoonstelling is in de wacht gesleept door Floralis Lisianthus uit Honselersdijk met een zeer hoge score van 9,85 voor hun Eustoma russelianum gevuldbloemig ‘Arosa Red’ – Lisianthus. De keurmeesters waren onder de indruk van de zuiverheid van de bloem en de mooie, zware kwaliteit en de bijzondere kleur.

Winnaar VGB Award

Naast de jaarlijkse NZBT-keuring vond voor ook een handelskeuring van zomerbloemen plaats door juryleden vanuit de VGB (Vereniging Groothandel Bloemisterijproducten. Voor het meest onderscheidende product in de tentoonstelling ontving Rijk de Jongh met Celosia turbo ‘Limited Coral’. De tweede prijs was voor A.P.J. Meiland BV met Panicum virgatum ‘Dallas Blue’ en het Sierfruit Kalebas Groen van Chris van der Ende was goed voor een derde prijs.

Winnaar Bloemisten Award

De Bloemisten Award eveneens voor het meest onderscheidende product van de tentoonstelling is uitgereikt aan Maatschap Bos-de Vries met Eryngium pandanifolium ‘ Physic Purple’, die ook al in de prijzen viel onder de categorie Overige Snijbloemen.

De bloemistenjury jureerde onder leiding van Ruud Hazelaar.

De prijzen zijn uitgereikt tijdens het Seasonal Flower Event in WestlandTheater De Naald in Naaldwijk.

Basis

De inzendingen voor de NZBT-keuring vormen de basis van de tentoonstelling. De keuring is bedoeld om de kwaliteit van de tentoongestelde producten te waarborgen en daarmee de competitie tussen de telers te stimuleren. Een twintigtal keurmeesters, afkomstig uit de teelt, de veredeling, onderzoek en de afzet, voeren een blinde keuring uit.

Keuring

Aan de hand van eerdere keuringen benadert de organisatie telers van zomerbloemen van wie de producten op het moment van de tentoonstelling beschikbaar zijn. Vervolgens vindt registratie, van zowel de deelnemende telers, als hun producten plaats. Tot dit jaar vond registratie van de te keuren producten veelal via de telefoon of e-mail plaats. Vanaf 2018 kunnen deelnemers digitaal hun producten registreren.

Online registratie producten NZBT-keuring

Het NZBT-bestuur heeft ervoor gekozen om over te gaan naar een gebruiksvriendelijk registratieplatform, waarop deelnemers aan de NZBT-keuring zelf hun producten voor de keuring kunnen aanmelden.

Wat kunt u verwachten?

De registratie van de producten op dit digitale platform vindt plaats vanaf 2 weken voor de tentoonstelling. Op het platform kunnen deelnemers hun producten registreren. Aanmelden kan tot een zeer korte periode voor de daadwerkelijke inname van de producten op de veiling. Deelnemers van de vorige editie van de NZBT-keuring krijgen via e-mail de link naar dit platform toegestuurd krijgen.

Voor algemene informatie over de keuring kunt u contact opnemen met Gerrit Spruijt: 06-57309376.

Inzendingen

De  inzendingen zijn per productgroep ingedeeld en in arrangementen in de tentoonstelling verwerkt. Het komt regelmatig voor, dat er per arrangement meerdere inzendingen zijn gebruikt. Belangrijke criteria voor de keuring zijn gelijke lengte van de stelen, gelijkheid van de bloemen en een juiste rijpheid. Zo moet, tijdens de keuring, bij enkelbloemige soorten de bloem gesprongen zijn, terwijl bij meerbloemige soorten minimaal een derde van het aantal aanwezige bloemen volledig in bloei moet zijn.

De inzending die per prijscategorie de hoogste score behaalt, beloont de organisatie met een eerste prijs. Als de winnaars bekend zijn, plaatst de organisatie in de tentoonstelling kaarten, met daarop de uitslag per inzending. De namen van de telers zijn hier dan weer zichtbaar.

 

Een aantal van de prijzen van de NZBT-keuring zijn gesponsord

1e prijs voor Hydrangea – FleuraMetz

1e prijs voor Grassen – W.K. Heyl jr.

1e prijs voor Bessen, zaaddozen & heesters – My Blush

1e prijs voor Lisianthus – P. van Dam en Zn Bloemenexport en – groothandel

1e prijs voor Delphinium – Hamifleurs

1e prijs voor Overige snijbloemen – Summerflowers.nl

1e prijs voor Anthirrhinum – Globeplant

1e prijs voor Celosia – Florensis Cut Flowers B.V.

Meesterteler Award – Barendsen Flowers Aalsmeer

 

Awards

Sinds de 30e editie is voor het kwalitatief beste product uit de tentoonstelling de Meesterteler Award voor professionele telers, in het leven geroepen.

Vanaf dit jaar is er ook de Innovatie Award. Deze award is voor het meest innoverende product uit de tentoonstelling, gezien vanuit marktperspectief. Een jury samengesteld uit handelaren en bloemisten bepaalt de winnaar.

 

Uitslagen