Keuring

Basis

De inzendingen voor de NZBT-keuring vormen de basis van de tentoonstelling. De keuring is bedoeld om de kwaliteit van de tentoongestelde producten te waarborgen en daarmee de competitie tussen de telers te stimuleren. Een twintigtal keurmeesters, afkomstig uit de teelt, de veredeling, onderzoek en de afzet, voeren een blinde keuring uit.

 

De keuring voor de 33e editie vindt plaats op woensdagavond 5 september 2018.

Keuring

Aan de hand van eerdere keuringen benadert de organisatie telers van zomerbloemen van wie de producten op het moment van de tentoonstelling beschikbaar zijn. Vervolgens vindt registratie, van zowel de deelnemende telers, als hun producten plaats. Tot dit jaar vond registratie van de te keuren producten veelal via de telefoon of e-mail plaats. Daar komt met ingang van 2018  verandering in!

Online registratie producten NZBT-keuring

Het NZBT-bestuur heeft ervoor gekozen om over te gaan naar een gebruiksvriendelijk registratieplatform, waarop deelnemers aan de NZBT-keuring zelf hun producten voor de keuring kunnen aanmelden.

Wat kunt u verwachten?

De registratie van de producten op dit digitale platform vindt plaats vanaf 2 weken voor de tentoonstelling. Op het platform kunnen deelnemers zich met een wachtwoord aanmelden en hun producten registreren. Aanmelden kan tot een zeer korte periode voor de daadwerkelijke inname van de producten op de veiling. Deelnemers van de vorige editie van de NZBT-keuring zullen binnen afzienbare termijn via e-mail de link naar dit platform toegestuurd krijgen.

Inzendingen

De  inzendingen zijn per productgroep ingedeeld en in arrangementen in de tentoonstelling verwerkt. Het komt regelmatig voor, dat er per arrangement meerdere inzendingen zijn gebruikt. Belangrijke criteria voor de keuring zijn gelijke lengte van de stelen, gelijkheid van de bloemen en een juiste rijpheid. Zo moet, tijdens de keuring, bij enkelbloemige soorten de bloem gesprongen zijn, terwijl bij meerbloemige soorten minimaal een derde van het aantal aanwezige bloemen volledig in bloei moet zijn.

De inzending die per prijscategorie de hoogste score behaalt, beloont de organisatie met een eerste prijs. Als de winnaars bekend zijn, plaatst de organisatie in de tentoonstelling kaarten, met daarop de uitslag per inzending. De namen van de telers zijn hier dan weer zichtbaar.

Awards

Sinds de 30e editie is voor het kwalitatief beste product uit de tentoonstelling de Meesterteler Award voor professionele telers, in het leven geroepen. In 2015 is voor het eerst ook de VGB Award vanuit de groothandel uitgereikt en wel voor het meest onderscheidende product. Sinds 2016 is er voor bloemisten een award voor het meest onderscheidende product in de tentoonstelling geïntroduceerd: de  VBW – Mijn Bloemist Award.

De prijsuitreiking van NZBT-keuring en deze awards vindt plaats tijdens de Productbijeenkomst Seizoensbloemen in het WestlandTheater de Naald in Naaldwijk op donderdag 7 september a.s.

Uitslagen